Bent u veilig wanneer u online winkelt?

Bent u veilig wanneer u online winkelt?

Online winkelen is steeds populairder geworden als een gemakkelijke manier om artikelen te kopen zonder last te hebben van het verkeer of de drukte. Maar omdat het internet een aantal risico’s met zich meebrengt, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het online winkelen.

Waarom moeten online shoppers extra voorzorgsmaatregelen nemen?

Het internet biedt een gebruiksgemak dat geen enkel ander verkooppunt kan evenaren. U kunt vanuit uw eigen huis naar artikelen van verschillende leveranciers zoeken, prijzen met een paar muisklikken vergelijken en aankopen doen zonder in de rij te hoeven staan. Aan de andere kant weten aanvallers internetgebruikers te vinden omdat het hun meerdere manieren biedt om persoonlijke en financiële gegevens van klanten te stelen Aanvallers die deze informatie kunnen bemachtigen, kunnen zelf geld verdienen, hetzij door aankopen te doen, hetzij door de informatie aan anderen te verkopen.

Welke methoden gebruiken aanvallers om online shoppers te bereiken?

Aanvallers gebruiken doorgaans drie methoden om misbruik te maken van onlinekopers:

 • Een aanvaller kan toegang krijgen tot uw computer en alle informatie daarop als u geen voorzorgsmaatregelen neemt om uw computer te beveiligen tegen virussen en andere kwaadaardige software. Ook verkopers moeten hun computers beveiligen om te voorkomen dat aanvallers toegang krijgen tot klantendatabases.
 • Creëren van frauduleuze websites en e-mailberichten: In tegenstelling tot het traditionele winkelen, waarbij je weet dat een winkel precies is wat hij zegt dat hij is, kunnen aanvallers kwaadaardige websites creëren die er legitiem uitzien of e-mailberichten die afkomstig lijken te zijn van een betrouwbare bron. Dit kan ook gebeuren bij liefdadigheidsinstellingen, vooral na natuurrampen of tijdens de feestdagen. Aanvallers maken kwaadaardige websites en e-mails om u over te halen persoonlijke en financiële informatie te verstrekken.
 • Onderscheppen van onveilige transacties: Als een leverancier geen encryptie gebruikt, kan een aanvaller uw gegevens tijdens het transport onderscheppen.

Wat zijn uw verdedigingsopties?

 • Gebruik antivirus-, firewall- en antispyware-software en houd deze up-to-date. – Gebruik antivirussoftware en een firewall om uzelf te beschermen tegen virussen en Trojaanse paarden die gegevens op uw computer kunnen stelen of wijzigen, waardoor u kwetsbaar wordt. Zorg ervoor dat uw virusdefinities actueel zijn. Spyware of adware die in softwareprogramma’s is verborgen, kan hackers toegang geven tot uw gegevens. Scan uw computer daarom met een legitiem antispywareprogramma en verwijder dergelijke bestanden.
 • Update van uw software, met name uw webbrowser – Installeer software-updates om te voorkomen dat aanvallers misbruik kunnen maken van bekende zwakke plekken of zwakke plekken. Automatische updates zijn beschikbaar op veel besturingssystemen. Als deze optie beschikbaar is, moet u deze inschakelen.
 • Bekijk de opties in uw software: Met de standaardinstellingen van de meeste software kunnen alle beschikbare functies worden ingeschakeld. Aanvallers kunnen deze functie echter gebruiken om toegang tot uw computer te krijgen. Het is vooral belangrijk de instellingen te controleren van software die verbinding maakt met het internet (browsers, e-mailclients, enz.). Zorg voor een zo hoog mogelijk beveiligingsniveau zonder dat dit ten koste gaat van de functionaliteit die u nodig hebt.
 • Doe zaken met gerenommeerde leveranciers: Controleer of u met een gerenommeerde, gerenommeerde leverancier te maken hebt voordat u persoonlijke of financiële gegevens verstrekt. Sommige aanvallers kunnen proberen u te misleiden door kwaadaardige websites te maken die legitiem lijken, dus u moet altijd dubbel controleren voordat u persoonlijke informatie verstrekt. Controleer de certificaatinformatie, vooral de informatie over “uitgegeven aan”, want een kwaadaardige website kan een sitecertificaat krijgen om er legitiemer uit te zien. Als uw transactie of factuur niet klopt, zoek dan de telefoonnummers en fysieke adressen van de verkopers op en noteer ze.
 • Profiteer van beveiligingsfuncties – Als wachtwoorden en andere beveiligingsfuncties correct worden gebruikt, voegen ze lagen van bescherming toe.
 • Voorzichtigheid geboden wanneer u reageert op e-mails waarin om informatie wordt gevraagd: Het is mogelijk dat aanvallers u vragen een aankoop te bevestigen of accountgegevens in te voeren om informatie te verzamelen. Legitieme bedrijven vragen dit soort informatie niet via e-mail. Wees voorzichtig met het klikken op koppelingen in e-mailberichten en verstuur geen gevoelige informatie via e-mail.
 • Controleer het privacybeleid: Lees het privacybeleid van de website voordat u persoonlijke of financiële informatie verstrekt. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de manier waarop uw gegevens worden opgeslagen en gebruikt.
 • Controleer of uw gegevens gecodeerd zijn. Veel websites maken gebruik van SSL, oftewel secure sockets layer, om gegevens te coderen. In plaats van “HTTP:” zijn een URL die begint met “HTTPS:” en een hangslotpictogram beide indicatoren dat uw informatie wordt gecodeerd. De gegevens zijn versleuteld wanneer het hangslotje is gesloten. Het pictogram staat rechts van de adresbalk of onder in het venster, afhankelijk van de browser. Sommige aanvallers proberen gebruikers te misleiden door een vals hangslotpictogram te installeren, dus zorg ervoor dat het zich op de juiste plaats bevindt voor uw browser.
 • Gebruik een creditcard: Sommige wetten beperken uw aansprakelijkheid voor frauduleuze betalingen met een creditcard, terwijl uw debetkaart mogelijk niet dezelfde bescherming biedt. Omdat een debetkaart geld rechtstreeks van uw bankrekening afhaalt, kunnen niet-geautoriseerde kosten ertoe leiden dat er onvoldoende geld is om andere rekeningen te betalen. U kunt het risico verder verkleinen door al uw online aankopen met één creditcard met een lage kredietlimiet te doen.

Bewaar uw aankopen en kopieën van de bevestigingspagina’s en vergelijk deze met uw bankafschriften. Als u een discrepantie vaststelt, meld dit dan onmiddellijk.

You May Also Like