Internet Service Providers

ISP’s bieden e-mail en internettoegang, naast andere diensten. Om een ISP te vinden die aan al uw eisen voldoet, kunt u naast de beschikbaarheid ook andere factoren in overweging nemen.

Wat is een Internet Service Provider (ISP)?

Een ISP biedt internettoegang en andere webdiensten aan zijn klanten. Het bedrijf onderhoudt gewoonlijk webservers en heeft een directe lijn met het internet. ISP’s bieden hun klanten de benodigde software, een met een wachtwoord beveiligde gebruikersaccount, en een manier om verbinding te maken met het internet (bijv. een modem). Sommige ISP’s bieden ook extra diensten aan. Veel aanbieders van mobiele telefonie zijn ook ISP’s als gevolg van de ontwikkeling van smartphones.

ISP’s zijn er in alle soorten en maten, waarbij sommige door één persoon worden gerund en andere door grote ondernemingen. Ze kunnen ook verschillen in reikwijdte, waarbij sommige alleen gebruikers in een enkele stad ondersteunen, terwijl andere regionale of nationale mogelijkheden hebben.

Welke diensten bieden internet service providers aan?

Bijna alle internet service providers (ISP’s) bieden e-mail en web browsing aan. Ze bieden ook verschillende niveaus van gebruikersondersteuning, meestal via e-mail of een hotline voor de klantenservice. De meeste ISP’s bieden ook webhostingdiensten aan, waarmee gebruikers persoonlijke webpagina’s kunnen maken en onderhouden; sommige bieden zelfs diensten voor het ontwikkelen van pagina’s. Sommige internet service providers bundelen internettoegang met andere diensten zoals televisie en telefoondiensten. Veel ISP’s bieden een draadloze modem bij hun dienst aan, zodat klanten Wi-Fi-apparaten kunnen gebruiken.

De meeste ISP’s maken back-ups van e-mail en webbestanden als onderdeel van hun normale activiteiten. Als het herstellen van e-mail en webbestanden belangrijk voor u is, vraag dan bij uw ISP na of zij een back-up van uw gegevens maken; het is mogelijk dat dit niet als dienst wordt geadverteerd. Bovendien gebruiken de meeste ISP’s firewalls om een deel van het inkomende verkeer te blokkeren, maar dit moet worden gezien als een aanvulling op uw veiligheidsmaatregelen en niet als een vervanging.

Hoe kiest u een Internet Service Provider (ISP)?

Breedband-ISP’s bieden doorgaans internettoegang via kabel, DSL of glasvezelverbindingen. In sommige gebieden zijn deze opties misschien niet beschikbaar. Naast het type toegang zijn er nog een paar andere factoren die u moet overwegen:

  • denkt u dat uw ISP zich zorgen maakt over uw veiligheid? Wordt alle informatie die u verstrekt (bijv. gebruikersnaam, wachtwoord) beschermd door encryptie en SSL? Welke draadloze beveiligingsstandaarden ondersteunt de ISP en zijn deze standaarden compatibel met uw bestaande apparaten als de ISP u een draadloos modem biedt?
  • Is er een gepubliceerd privacybeleid van de ISP? Bent u tevreden over wie toegang heeft tot uw persoonlijke gegevens en hoe deze worden behandeld en gebruikt?
  • Diensten: Biedt uw internetprovider (ISP) de diensten die u nodig hebt? Voldoen deze aan uw normen? Is de ondersteuning voor de diensten toereikend? Zijn de draadloze middelen van de draadloze modem van de ISP compatibel met uw bestaande apparaten?
  • Kosten: Is de prijs van de ISP redelijk? Is de prijs redelijk in verhouding tot het aantal diensten dat u krijgt en de kwaliteit van die diensten? Bent u bereid compromissen te sluiten op het gebied van kwaliteit en veiligheid om geld te besparen?
  • Betrouwbaarheid: Zijn de diensten van uw ISP betrouwbaar of zijn ze vaak niet beschikbaar vanwege onderhoud, beveiligingsproblemen, een groot aantal gebruikers of andere factoren? Informeert de ISP de klanten voldoende wanneer de diensten om een bepaalde reden niet beschikbaar zijn?
  • Gebruikersassistentie: Is er een lijst gepubliceerd met manieren om contact op te nemen met de klantenservice? Krijgt u een snelle en beleefde service? Zijn hun werktijden geschikt voor uw behoeften? Beschikken de adviseurs over de nodige deskundigheid?
  • Snelheid: Wat is de snelheid van de verbinding van uw internetprovider? Is deze toereikend om uw e-mail te controleren of op het web te surfen?
  • Heeft u positieve recensies over de ISP gehoord of gezien? Zijn deze afkomstig van betrouwbare bronnen? Is uw ISP beschikbaar in uw regio? Zijn er negatieve punten die u hebt ontdekt en waarover u zich zorgen maakt?